Virtual Reality wat is dat?

Whitepaper Virtual Reality

Tv’s worden steeds groter en mooier qua beeld. Er wordt geprobeerd om de gebruiker mee te nemen in de film of serie. Er is echter een nieuwe techniek in opkomst waarbij de gebruiker op een geheel andere manier meegenomen wordt in bijvoorbeeld een filmervaring of een 3D route.

Wat is Virtual Reality — in het kort?
Letterlijk vertaalt is het een virtuele realiteit, ofwel een omgeving die door een computer gemaakt en weergegeven wordt.

Hoe werkt Virtual Reality?
Virtual Reality werkt door middel van een klein beeldscherm wat met speciale lenzen ervoor op een soort headset wat je op je hoofd kunt zetten.

Virtual reality bril
Virtual reality bril

Er zijn verschillende headsets verkrijgbaar omdat er steeds meer bedrijven bezig zijn met Virtual Reality. In principe bevat een headset de volgende onderdelen:
– Een beeldscherm (kan erin verwerkt zitten of kan een smartphone zijn die je erin klikt)
– Sensoren die de bewegingen van je hoofd waar nemen
– Evt. kleine speakers voor het geluid.

Wanneer je een Virtual Reality headset op hebt, en een geschikte video of applicatie ervoor opstart, dan zal het aanvoelen alsof je daadwerkelijk in die wereld aanwezig bent.

 

Een voorbeeld:
Stel je hebt een applicatie voor je Virtual Reality headset opgestart waarbij je een 3D tour van een huis kunt doorlopen. Zodra je je headset opzet zul je dan bijvoorbeeld de woonkamer kunnen zien. Wanneer je je hoofd naar links of rechts draait, zal het beeld meegaan. Kijk je dus naar links, dan zullen de sensoren in de headset dit doorgeven en het beeld mee laten bewegen. In dit geval zal je in de computeromgeving dan ook naar links kijken. Dit heen en weer kijken kan in principe in alle richtingen. Wanneer je de beelden kijkt als je de headset niet op je hoofd hebt, dan zijn het 2 aparte beelden. Deze 2 beelden worden door onze hersenen verwerkt tot 1 beeld.

Je hebt vast wel eens gekeken op Google Streetview. Hierin kun je door de straten heen kijken over de hele wereld (https://www.google.nl/intl/nl/maps/streetview/). Zo’n ervaring wordt stukken mooier als je niet naar je beeldscherm kijkt en met de muis moet bewegen om rond te kijken. Dit soort dingen kunnen dan automatisch gaan bij zo’n Virtual Reality headset.

Wat kun je met Virtual Reality?

virtual reality
Beeld van Virtual reality zonder bril

Met Virtual Reality zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. De omgevingen worden met de computer gemaakt. Het kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld:
– Het lopen van 3D routes door woningen, straten, etc.
– Het spelen van computerspellen waarbij het lijkt alsof je in het spel zit;
– Het kijken van films waarbij je door de ruimtes kan kijken;
– Het inleven in andermans visie op bepaalde dingen door beelden door iemand anders ogen te bekijken;
– Het trainen van militairen door oorlogssituaties te simuleren;
– Het behandelen van mensen die last hebben van bijv. posttraumatische stress;
– Het behandelen van mensen die moeten revalideren door ze bepaalde situaties te laten ondervinden door een virtueel gesimuleerde video.

Je ziet dat de mogelijkheden voor Virtual reality ongekend zijn.
Ook in het vakgebied van Coaching en trainingen zal dit de komende jaren een enorme toevlucht gaan nemen.
Denk hierbij specifiek aan het toepassen van Virtual Reality om bepaalde gedragingen of situaties levensecht in beeld te brengen.
Clienten kunnen gaan oefenen in bepaalde situaties.

 

Wil je meer weten over Virtual Reality en de mogelijkheden voor uw specifieke situatie, neem gerust contact op met ons. Binnenkort verschijnt er een  e-Book van ons over Virtual Reality, hou onze site in de gaten of onze nieuwsbrief. Geïnteresseerd in een demonstratie of workshop, neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Online Chat op site geimplementeerd

Nu ook regelmatig online uw vraag stellen.

Kijk rechtsonder op de site of we aanwezig zijn en stel uw vraag.

Blijf er niet mee lopen, er bestaan geen domme vragen!

Niet online, maak dan gebruik van ons contactformulier om uw vraag te stellen