Langzaam maar zeker gaan steeds meer websites over van http:// naar https://. Je website overzetten van http naar https kan een ingewikkeld proces zijn.

Schrik niet, ik leg het u graag uit.!

De internetwereld is de laatste tijd druk over het discussiëren over https. Overal ziet men dat men NU moet overstappen op SSL omdat je anders bezoekers misloopt en mijn bezoekers onveilig zijn?!”

In dit nieuwsbericht zal ik uitleggen wat het precies inhoud. Ook geef ik een stappenplan om je door dit hele proces heen te loodsen.

Wat is http / https?

HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol. HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure. In het kort zijn beide protocollen voor communicatie tussen een browser (zoals Internet explorer, Google Chrome, Firefox en Safari) en een webserver (website)

Bij gebruik van https worden de gegevens versleuteld, waardoor het voor hackers nagenoeg onmogelijk wordt om privacygevoelige informatie zoals bank- en inloggegevens te stelen.

Om van http naar https over te gaan heb je een SSL beveiligingscertificaat nodig. Je zou denken dat de meeste websites al een SSL-certificaat hebben, maar niets is minder waar. Slechts 25% van alle websites heeft op dit moment SSL.

Dit is dus een uitgelezen kans om je te onderscheiden en een voorsprong te behalen op je concurrenten!

Wat zien bezoekers?

Hiernaast zie je een van mijn testwebsites die niet op https draait. Als je deze website aanroept in je browser zie je daar een klein i’tje staan. Die geeft aan dat dit geen veilige verbinding is:

 

 

Ook als men op internet of in een document op een link drukt die verwijst naar uw site, krijgt de bezoeker een melding als men op deze link klikt.

 

Dit laat je liever niet zien aan klanten of bezoekers van je website.

 

 

Hieronder zie je een voorbeeld van een beveiligde site met een geldig certificaat Deze heeft wel een actief SSL-certificaat en draait dus op https. De browser geeft aan dat de website een versleutelde verbinding heeft en dat je je dus in veiligheid bevindt.

Dit is wat bezoekers vertrouwen geeft.

Waarom zou je je website overzetten naar https?

  • Je wilt dat je website en je klanten veilig zijn. Zeker wanneer zij gegevens op je website achterlaten zoals inlog- of betaalgegevens. De verbinding tussen jouw website en de computer van je bezoeker wordt met een SSL-certificaat optimaal beveiligd. Safety first!
  • Het straalt vertrouwen uit naar je bezoeker. Websites met een SSL-certificaat krijgen de melding secure of veilig voor de url, plus een groen slotje. Het stelt je bezoekers gerust. En hoe meer vertrouwen een bezoeker bij je site voelt, hoe groter de kans dat ze een aankoop bij je doen.
  • Google doet alles voor een zo veilig mogelijke web omgeving. Google dropt al jaren hints dat websites met https verkozen gaan worden boven sites met http. Ze zullen dit dus ook verwerken in hun ranking mechanisme. Wat we gaan zien is dat websites met https hoger in de zoekresultaten naar voren gaan komen. Een mooie kans op het gebied van SEO!

Wat gebeurt er als een website overgaat naar https?

Het omzetten van http naar https is geen kleine ingreep.

Het is niet zomaar een lettertje dat toegevoegd wordt aan je url. Wanneer je een SSL-certificaat toevoegt aan je website zet je een ingewikkeld technisch proces in gang. Alles wat op dit moment binnen je website bestaat met http, moet namelijk worden omgezet naar https. Klinkt heel makkelijk, maar daar zitten nog best wat haken en ogen aan.

Share This